Vila i dig själv: hitta din inre styrka och vishet med compassion och restorative yoga

Marias nya bok ”Vila i Dig själv” kan du köpa via Riddargatans psykologer. Antingen säger du du till någon av oss när du är på mottagningen eller maila maria@riddargatanspsykologer.se. Pris 329 kr

Vi vill alla må bra, uppleva lycka, välmående och kärlek. Leva ett liv i balans och vara mer närvarande. Men livet innebär upp- och nedgångar. Vid tillfällen när vi upplever inre eller yttre hot, när det vi tagit för givet förändras, kan det kännas svårt. Våra invanda beteenden för att lösa problem fungerar inte och vi behöver hitta nya strategier. Det är något vi kan träna på. Compassion och yoga är förhållningssätt till livet som hjälper oss att komma i kontakt med värme, vishet och förståelse för att bättre ta hand om oss själva och vår omgivning. Genom att kombinera dessa två insida och utsida, sinne och kropp kan vi grunda oss själva och hitta vår inre styrka och trygghet.

Boken varvar teori med praktiska övningar. Med hjälp av compassionfokuserad psykologi och restorative yoga ger författarna oss konkreta verktyg för att träna närvaro, självmedkänsla och återhämtning i vår vardag.

Maria Elmfeldt Öhrskog är leg. psykolog (KBT), psykoterapeut och specialist inom klinisk psykologi. Hon är specialiserad mot Acceptance Commitment Therapy (ACT) samt Compassionfokuserad terapi (CFT) och jobbar på en privat mottagning med fokus på stressrelaterad problematik. Hon är också utbildad yogalärare och undervisar i yinyoga och restorative yoga.

Susanne Engren är affärsekonom och en erfaren yogalärare. Hon undervisar främst i hatha yoga och restorative yoga och arrangerar kontinuerligt workshops och retreats med inriktning på återhämtning via yogan.

Artikel i SvD om boken

Efter kraschen – hittade tillbaka till livet via yoga

Agneta Lagercrantz
Publicerad

Självomsorg handlar om rätten till vila i stressen. Psykolog Maria Elmfeldt Öhrskog och yoga­lärare Susann Engren träffar många som har behovet. I en ny bok visar de vägen till djupavslappning.

Vad Maria egentligen längtade mest efter under åren med skilsmässa, konflikter i bonusfamiljen och eget företag var att någon skulle fråga hur hon mådde. Själv ”körde hon bara på”.

Men varför kom infektionerna tillbaka hela tiden?

Susanne hade levt med högsta beredskap under tre år innan hon kunde lita på att hennes lille förstfödde fungerade med ett nytt hjärta. Sedan stängde hon av och ville bara att allt skulle återgå till det normala.

Men varför blev hon aldrig pigg igen?

Inte förrän de kraschade, var och en på sitt håll, lärde de sig att lyssna på sina behov. 2012 träffades de på en yogakurs.

Nu har de skrivit boken: ”Vila i dig själv. Hitta din inre styrka och vishet med compassion och restorative yoga” (Lava förlag 2020). I förordet får vi veta att det handlar om självomhändertagande, att kunna möta sig själv ”på ett mjukare, varmare och litet klokare sätt”. Bara att läsa om mer vänlighet inåt och djupt vilsamma yogaövningar skänker ett lugn inombords.

 Läs mer här (https://www.svd.se/efter-kraschen–hittade-tillbaka-till-livet-via-yoga)